دفتر تهران: 150 17 910 21 98+, نمایندگی ترکیه: 71 95 541 552 90+, نمایندگی عمان: 5706 9110 968+, نمایندگی آلمان: 475 71 599 151 49+

پرسونای مخاطب چیست و چه تاثیری در فروش دارد؟

جدول محتویات

پرسونا چیست؟

پرسونا (persona) در زبان انگلیسی به معنای ویژگی‌های خاصی از یک نفر است که توسط دیگران قابل تعریف باشد.
به بیان دیگر، پرسونا به مجموعه‌ای از ویژگی‌ها، ترجیحات، داشته‌ها، خواسته‌ها و الگوهای فکری و رفتاری مخاطب یا مشتری فرضی اشاره دارد که برای شناسایی این ویژگی ها نیازی به شناخت و ارتباطی طولانی یا نزدیک با فرد نیست پس منظور ما از پرسونا ویژگی‌های درونی و خیلی خصوصی افراد نیست.

پرسونای مخاطب چیست؟

به طور کلی پرسونای مخاطب شما ویژگی‌های اخلاقی،رفتاری،اجتماعی و…از مخاطب فرضیتان است،به بیان دیگر داشتن یک تصور ذهنی از مخاطب‌های احتمالیمان است. پرسونای مخاطب به شما نشان میدهد مخاطب کیست؟ چه علایق شاخصی دارد؟ تمایل به یادگیری و انجام چه کاری دارد؟در چه رده سنی هست؟ و تحصیلات او چیست؟ سطح آگاهی او از مقاله‌ی شما تا چه اندازه است؟ چه ادبیاتی را بیشتر میپسندد؟ و…با دانستن این موضوعات شما به راحتی میتوانید با او ارتباط بگیرید، نیازش را بدانید و سعی کنید به بهترین شکل تبلیغاتی همسو با سلیقه مخاطب طراحی کنید و نیاز آن را برطرف کنید.

قدم اول شناخت مخاطبان است. فرض کنید که شما نمی‌دانید مخاطبانتان چه کسانی هستند، به چه چیزهایی نیاز دارند، به دنبال چه چیزی می‌گردند و بدون توجه به این مسائل، در حجم گسترده‌ای فقط بی‌هدف تبلیغ می‌کنید. اینطوری شاید چند نفری را تحت تاثیر قرار دهید، اما از بخش زیادی از مخاطبان که می‌توانستند مشتری شما باشند غافل شده‌اید. همین الان هم اگر دوروبرمان را نگاه کنیم می‌بینیم بسیاری از بیزینس‌ها هستند که به جای متمرکز شدن روی بخش‌های مهم بازار هدف، وقت و هزینه‌های خود را در بخش‌های اشتباه هدر می‌دهند.

این بیزینس ها هزینه های زیادی را صرف تبلیغات می کنند اما نمیدانند که نیاز اصلی مخاطبین هدف ان ها چه چیزی است به همین دلیل با وجود صرف هزینه ی بالا نمیتوانند روی مخاطب خود تاثیر گذارند و به نتیجه ی مطلوبی دست یابند.

به این ترتیب، برای اینکه بازاریابی شما تاثیرات بلند مدت و پایداری داشته باشد و بتوانید توجه بخش زیادی از مخاطبان هدف را به خودتان جلب کنید، نیاز دارید که بفهمید با چه افرادی دارید حرف می‌زنید، این افراد بیشتر به کدام پیام‌های تبلیغاتی واکنش مثبت نشان می‌دهند و اصلاً “چرا” توجه آن‌ها به برخی تبلیغات بیشتر از بقیه است. در این مواقع ترسیم پرسونای مشتری به شما کمک میکند.

پرسونای مخاطب را تدوین کنید

پس از اینکه مخاطب هدف خود را شناسایی کردید حالا وقت این است که با پرسونای مخاطبین خود نیز آشنا شوید برای این کار نیاز است که یکسری اطلاعات را در رابطه با گروه های مصرف کننده محصولات خود جمع اوری کنید و چند پرسونای فرضی برای مشتریان خود در نظر بگیرید و ان ها را در اختیار تیم تولید و فروش و تبلیغات خود قرار دهید تا درصد هماهنگی بین تیم شما افزایش یابد و سریع تر به هدف دست یابید.

پرسونا باعث هماهنگی بیشتر تیم‌های مختلف در شرکت شما می‌شود. فرض کنید شما سه پرسونا تدوین کرده‌اید و تشخیص داده‌اید این سه گروه مخاطبانی هستند که می‌توانند به مشتریانتان تبدیل شوند. حالا همکارانتان این سه شخصیت را می‌شناسند و بر اساس آنها کار خود را ادامه می‌دهند و اختلاف عقیده بر سر مسائل مختلف نیز کاهش می‌باید. پرسوناهای بازاریابی، یک سری کاراکترهای خیالی هستند که الگوهای رفتاری، اهداف، نیازها و ویژگی‌های شخصیتی بسیار نزدیک به مخاطبان ایده‌آل ما را دارند.

استفاده از پرسونای مخاطب در بازاریابی

بازاریابان و بیزینس‌های حرفه‌ای برای شناخت مخاطبان و جلب کردن توجه آن‌ها از طراحی پرسونا شروع می‌کنند. بعد از شناخت مخاطب است که می‌توانید برنامه بازاریابی موثری ترتیب دهید، نیازهای مخاطب را برطرف و او را به یکی از مشتریان وفادار برندتان تبدیل کنید. اگر این فرض را بپذیریم که  نگاه و نگرش و مدل ذهنی مخاطب و مشتری الزاماً با نوع نگاه و نگرش ما به جهان اطراف یکسان نیست، می‌توانیم بگوییم هر چه تصویر شفاف‌تری از طرف مقابل در ذهن داشته باشیم، بیشتر می‌توانیم محتوا، محصول، فرایندها و مدل کسب و کار خود را با نیازها و خواسته‌های او تطبیق دهیم و رضایت او را بهتر تأمین کنیم.

به طور کلی شناسایی پرسونای مخاطب تاثیر به سزایی در فروش محصولات و خدمات دارد و میتوانیم با استفاده از این روش مشتریان را به مشتریان وفادار خود تبدیل کنیم البته باید توجه کنیم که این موارد در طول زمان و شرایط مختلف اجتماعی و اقتصادی دستخوش تغییر قرار خواهند گرفت و برای این منظور باید همواره پس از مدتی اطلاعاتی که از مخاطبین در دست داریم را به روز رسانی کنیم.